Sărăcia devastatoare, îndeosebi cea din zonele rurale, impune deseori o luptă pentru supraviețuire. Printre cei mai afectați sunt bătrânii, de care nimeni nu mai are grijă, și copiii care cresc fără părinți sau în medii distruse de alcoolism. Lucrarea noastră diversă de ajutor și dezvoltare ajută bisericile locale să ajungă la cei mai nevoiași oameni din comunitate, răspunzând la nevoile lor materiale și ajutându-i să-și poarte singuri de grijă. Deseori, ajutorul acordat stârnește curiozitatea și deschide inimile pentru Evanghelie, stimulând, în același timp, acceptarea și respectul comunității față de biserică.

Centre de Zi

Mulți copii din Moldova cresc în circumstanțe grele de sărăcie și neglijare care nu te pot lăsa nepăsător. De obicei cauza acestor situații este alcoolismul în familie. Prin intermediul Centrelor de Zi bisericile locale îngrijesc de cei mai săraci și vulnerabili copii din comunitățile lor. În fiecare zi după școală, acești copii vin la centre, unde primesc o masă caldă și ajutor în îndeplinirea temelor de acasă. Acest lucru este esențial pentru ei, deoarece în afara Centrului de Zi majoritatea dintre ei nu este încurajată să obțină succes la studii, și de cele mai multe ori îi lipsesc spațiul, timpul și chiar rechizitele necesare pentru a ține ritmul normal la școală.

Îngrijirea Bătrânilor

Una din problemele primordiale din Moldova este numărul foarte mare de bătrâni neglijați care locuiesc într-o sărăcie extremă, neavând pe nimeni care să aibă grijă de ei. Pensia lor foarte mică acoperă doar o mică parte din nevoile de bază. În același timp mulți sunt bolnavi sau țintuiți la pat și au nevoie de ajutor sistematic pentru activitățile zilnice.

Prin proiectele noastre cu Centrele de Bătrâni, noi încurajăm bisericile să ofere zilnic o masă caldă celor mai nevoiași bătrâni din comunitățile lor. În unele localități bătrânii se întâlnesc și iau masa împreună la biserică, bucurându-se astfel și de părtășie, pe când în altele, o persoană responsabilă din biserică vizitează bătrânii acasă, oferindu-le și un ajutor practic.

Freedom Network

Pe o scară globală, Moldova se clasifică în categoria țărilor puternic expuse la traficul de ființe umane și exploatare. Lucrarea noastră presupune lucrul cu persoanele din Moldova care sunt afectate sau sunt expuse riscului de a deveni victime sau de a exploata pe alții. Suntem în mod deosebit preocupați de fetele și băieții de la Centrele noastre de Zi care ating vârsta adolescenței, și care, în mare majoritate, provin din medii dificile și au suferit neglijență și abuz. Neavând parte de exemple demne de urmat și învățături morale, aceștia au puține motive de a alege un alt mod de viață decât cel în care au crescut, și mulți din ei ar putea vedea acest mod de viață ca singura opțiune pe care o au.

Proiecte de Iarnă

Pe parcursul anului multe familii și bătrâni luptă pentru a supraviețui, dar situația este îndeosebi dificilă iarna, când este nevoie de mai multă hrană, așa cum nimic nu crește pe câmpuri, iar temperaturile scăzute cer cheltuieli adăugătoare pentru încălzire și pentru haine mai călduroase. În fiecare iarnă noi răspundem la unele din aceste nevoi prin proiectele noastre de ajutorare. Unul dintre aceste proiecte oferă haine și încălțăminte de iarnă pentru copiii din familii sărace. Lipsa hainelor de iarna afecteaza și alte sfere ale vieții copiilor (ex. Copiii care nu au haine călduroase de iarnă sau încălțăminte potrivită nu mai pot frecventa școala iarna, astfel rămânând în urmă cu programa de studii).

Alte Proiecte

Prin diversele proiecte de ajutor și dezvoltare noi răspundem la nevoile materiale și emoționale ale celor neglijați de societate. În același timp, încurajăm, unde este posibil, și pași spre autosusținere.

În fiecare toamnă, la începutul anului școlar, noi oferim rechizite școlare pentru copiii din familii sărace, care de altfel nu își pot permite procurarea stilourilor, manualelor și rechizitelor necesare, și astfel nu se pot bucura de condiții favorabile pentru studiu, uneori fiind discriminați de colegi și chiar profesori din cauza imposibilității financiare cu care se confruntă. Proiectele noastre regulate de ajutor mai includ și susținerea lucrării cu persoanele cu handicap, care în Moldova sunt deseori neglijați și excluși din societate.