În procesul dezmembrării Uniunii Sovietice, Republica Moldova și-a declarat independența în anul 1991. Cu toate că este situată foarte aproape de Marea Neagră, Republica Moldova nu are ieșire directă la mare, fiind mărginită de râul Prut la vest, care formează hotarul cu România, iar la nord, est și sud se învecinează cu Ucraina. Teritoriul Moldovei situat pe malul estic al râului Nistru este de fapt sub controlul regimului separatist din Transnistria, o fâșie îngustă de pământ, care funcționează ca un stat independent, având controale la frontiere, propriul guvern, constituție, monedă etc. Transnistria este recunoscută ca fiind una dintre cele două regiuni autonome din Republica Moldova, a doua fiind Găgăuzia. Găgăuzii sunt un grup etnic de origine turcă, care se deosebesc de celelalte popoare turce prin faptul că aderă în mod tradițional la convingerile ruso-ortodoxe.

Starea Bisericii: Moldovenii, în mare majoritate, sunt creștini ortodoxi nominali, însă mulți dintre ei nu au auzit niciodată Evanghelia, nici nu au avut posibilitatea de a citi Biblia. După prăbușirea Uniunii Sovietice a avut loc o trezire spirituală în țară și mulți oameni s-au întors la Dumnezeu. În prezent, însă, nu se mai înregistrează o creștere atît de mare a numărului de credincioși. S-a atestat o creștere semnificativă a înțelegerii și acceptării între bisericile evanghelice de diferite confesiuni, iar bisericile continuă să ia controlul asupra lucrărilor de misiune. Creștinii evanghelici, care constituie aproximativ 4% din populație, sunt încă adesea priviți cu suspiciune, iar pe alocuri se confruntă cu o aprigă opoziție din partea Bisericii Ortodoxe. Cu toate acestea, deseori mărturia vieții credincioșilor locali dezaprobă prejudecățile și ei sunt treptat acceptați de către populație.

Situația Socio-Economică: În ciuda încercărilor de aderare la UE din ultimii ani, Moldova continuă să fie cea mai săracă țară din Europa, mutilată fiind de un nivel ridicat de corupție, instabilitate politică și o economie slabă. Sărăcia extremă, mai ales în zonele rurale, unde șomajul ajunge până la 80%, duce la agravarea unor probleme precum creșterea ratei alcoolismului și exodul populației active peste hotarele țării, în timp ce copiii și vârstnicii sunt abandonați.

Serviciul de Informare și Securitate al Republicii Moldova a estimat între 1 200 000 și două milioane de cetățeni moldoveni (aproape 45% din populație) care lucrează în străinătate, dintre care doar 80.000 locuiesc acolo în mod legal. Potrivit datelor Băncii Mondiale, în anul 2015 remitențele personale ale moldovenilor de peste hotare au reprezentat 23,4% din PIB-ul Moldovei, constituind al șaselea cel mai mare procentaj din lume.

Informații Generale

Capitala: Chișinău

Suprafața: 33,846 km2

Populația: 3.5 milioane

Limbi oficiale: română

Limbi minoritare: rusă, găgăuză, ucraineană, bulgară

În Moldova există un număr semnificativ de romi, care vorbesc limba lor (nestandardizată).

Religia de bază: Ortodoxă (96%)

Creștini Evanghelici: 3.7%