Image
r68404.jpg

Elk jaar komen kunstenaars van over de hele wereld bij elkaar om te leren hoe ze hun door God gegeven talenten kunnen inzetten voor Zijn Koninkrijk. Dat doen ze bij het unieke short term programma Incarnate in Hongarije. Heidi werd door haar deelname aan Incarnate aangemoedigd om te luisteren naar wat God van haar vroeg. “Het gaf me de moed om ook in de kunst Jezus te dienen en te laten zien.”

Tijdens het programma staat de reis van de kunstenaar naar discipelmaker centraal. Als creatievelingen onder elkaar ga je opzoek naar wat jouw plaats is in Gods Missie en hoe je jouw gave kunt inzetten voor wereldevangelisatie. God is zelf de ultieme Creator en dus ook de beste inspiratiebron om mensen te bereiken met het Evangelie door kunst. “Incarnate is ontworpen door kunstenaars en wil anderen toerusten om te doen wat God hen gegeven heeft te doen. Dat kan van alles zijn. Fulltime kunstenaar, artiest in het theater, pottenbakker, danser, aanbiddingsleider… Dit kun je toepassen in je kerk, je baan of in evangelisatie.

Heidi Salzwedel hoorde tijdens een training van Inspiro Arts Alliance van een vriend over Incarnate. “Hij had het programma in 2014 gedaan en was daar heel enthousiast over.” Zelf had ze al heel lang het verlangen om haar geloof te combineren met haar kunst. “Maar ik ben op mijn hoede voor elke vorm van ‘christelijke kunst’. Ik worstelde lang met God, voordat ik deelnam aan Incarnate. Ik was een beetje bang voor het onbekende, maar God maakte mij duidelijk dat ik mee moest doen.”

Groeien als persoon en kunstenaar
Een ‘typische’ dag tijdens Incarnate begint met ontbijten en samen aanbidden. “Dat was niet alleen samen zingen, het was ook aanbidding met beeldende kunst, dans, lectio divina en visio divina. Dit gaf veel inspiratie voor de nieuwe dag.” Na een tijd van aanbidding waren er lessen. “In allerlei stijlen: lezingen, discussies, samenwerkingsactiviteiten. Heidi herinnert zich goed het onderwijs over vergeving. “Ik merkte dat de tijd nemen om bitterheid en hardvochtigheid ‘op te ruimen’ echt veel hielp. Het is moeilijk om God te dienen als je hart niet vergevingsgezind is.” In de middag is er tijd om te creëren. “Elke dag was er voldoende tijd om zelf aan de slag te gaan. Ik genoot ervan om dingen te ontwerpen, mijn vaardigheden aan te scherpen en feedback te krijgen over wat ik had gemaakt. We konden echt groeien en ontwikkelen in die vier maanden.”

Dat neemt niet weg dat Heidi ook moeilijke momenten heeft gehad. “Als Afrikaanse, worstelde ik met het gevoel dat ik deel uitmaakte van een missionaire christelijke organisatie. Ik heb een verlangen om mijn geloof te delen, maar was me ook steeds pijnlijk bewust van alle moeilijke culturele en historische associaties met het woord ‘missies’. Als Afrikaan denk je bij het woord missie ook aan kolonialisme en culturele toe-eigening.” Het stoorde haar dat ze zich had aangemeld voor iets dat officieel christelijk èn missionair was. “Want een deel van mij wilde een buitenbeentje zijn en rondhangen in een willekeurige Italiaanse stad, kunst maken en zien wat er zou gebeuren. Maar het andere deel wist dat we structuren, focus en een merk met een visie nodig hadden om iets te bereiken. Die tweestrijd was mijn strijd. Toch heeft dit echt zo moeten zijn. Dankzij dit programma heb ontdekt hoe ik ben gemaakt door God en wat mijn roeping hier op aarde is. Dit programma is voor artiesten en creatievelingen echt een opstap naar het ontdekken van Gods roeping voor je leven.” 

Ná Incarnate
Voor Heidi naar Incarnate ging, ontmoette ze een theoloog en kunstenaar die haar voorstelde om een conferentie te beginnen voor gelovige kunstenaars. “Tijdens Incarnate kon ik me hierop voorbereiden en de eerste conferentie werd een maand ná mijn terugkeer gehouden.” Zeven jaar later zijn de miniconferenties (georganiseerd door Krux) er nog steeds! “Kunstenaars vinden daar een veilige ruimte om hun kunst te maken en vragen te stellen aan theologisch onderlegde medekunstenaars.” Zo kan het dat ook ongelovige kunstenaars leren over Jezus en de Bijbel.

Voor ze naar Incarnate ging, had Heidi als een idee van wat ze moest doen als ze terugkeerde naar het dagelijkse leven. “Ik moest aan de slag met 40stones, een kunstenaarscollectief waar ik al deel van uitmaakte. Het collectief laat werken zien van christelijke kunstenaars die hun geloof in hun kunst uitbeelden. We hadden al tentoonstellingen gedaan in Makhanda. Ik wist dat ik moest uitbreiden naar Kaapstad.”

Heidi Salzwedel is een mixed media kunstenaar en pedagoog uit Kaapstad. Ze werkt als docent kunst en design. Ze heeft een Master in Arts Education van de Universiteit van Stellenbosch. Haar werk heeft ze zowel lokaal als internationaal tentoongesteld. Heidi is een van de oprichters van 40STONES, een kunstenaarscollectief dat het snijvlak tussen hedendaagse kunst en geloof wil laten zien. Het collectief is gevestigd in Zuid-Afrika.

 

Wil jij groeien in jouw vaardigheden en nieuwe manieren ontdekken om mensen te bereiken met de boodschap van Jezus? Meld je dan aan voor Incarnate, 16 weken in Hongarije of een ander land. 

Lees meer over Incarnate

Share on