Juoksua pakolaisten hyväksi

Helen Winzell

Keskiviikkoiltapäivänä TeenStreetin (TS) alue muuttui hyvin värikkääksi, ja urheilupaikka kuhisi juoksijoita ja kannustusjoukkoja. Joillakin oli maalatut kasvot, osalla hauskoja naamiaisasuja ja peruukkeja, toiset kantoivat maidensa lippuja. DJ soitti musiikkia ja ihmiset hurrasivat ja taputtivat käsiään. Oli tämän vuoden RAG (Raise and Give) -hyväntekeväisyysjuoksun aika.

Väkijoukko kannusti 844 juoksijaa ruiskuttamalla vettä heidän niskaansa ja hurraamalla, jotta he jaksaisivat juosta hyvillä mielin. Juoksijoiden mukaan kannustuksella oli konkreettinen vaikutus: "Parasta tapahtumassa on sen ilmapiiri. Juoksivat antavat kaikkensa ja tekevät parhaansa", Joel (15, Ranska) sanoi. 

Árant (17, Tanska) oli samaa mieltä: “Kannustus on mahtavaa, ehkä parasta koko juoksussa."

Aino (17, Suomi) selitti: “On mukavaa olla täällä toisessa maassa ja silti kaikki hurraavat ja kannustavat." 

Eli niilläkin, jotka eivät juosseet, oli tärkeä rooli. "Ihmiset todellakin auttoivat tekemään parhaansa", Rahel (18, Saksa) sanoi.

Suurimmalla osalla juoksijoista oli sponsoreita. Vaikka Georgialla (17, Irlanti) ei ollutkaan sponsoria, hän sponsoroi itse itseään. "On hyvä, että jokainen kerää rahaa hyvään tarkoitukseen ja saa samalla liikuntaa. Kaikki ovat todella rohkaisevia ja se auttaa jatkamaan [juoksua]."

Juokseminen keskellä kesää on hikistä hommaa ja huolimatta muutamista pilvistä, päivä oli aika lämmin. RAG-tiimi ja urheilutiimi tekivät kovasti töitä, että juoksijoilla olisi riittävästi vettä. "Juoksin radan reunalla vesipullojen kanssa koko ajan", Nelli RAG-tiimistä raportoi. Onneksi lääkintäryhmä ei kertonut yhdestäkään suuremmasta loukkaantumisesta, vaikka juoksu kesti kaksi tuntia. 

Aika moni juoksi koko ajan. Yksi nuorista, joka juoksi kunnes aika loppui, oli Ranvá (16, Färsaaret). Hän juoksi ainakin 15 kierrosta ja "tienasi" siten 160 euroa joka kierroksella. "Kun tietää saavansa joka kierroksesta rahaa, löytää lisää motivaatiota juosta kauemmin", hän totesi. Hän koki myös toisenlaista tukea, kun juoksu alkoi lähestyä loppua. "Ihmiset alkoivat juosta kanssani ja rohkaisivat jaksamaan vielä hetken", Ranvá sanoi kiitollisena tuesta. 

Kaikenkaikkiaan juoksulla saadaan lahjoitettua  56202 euroa – rahaa, joka tuo toivoa nuorille pakolaisille eri puolilla Eurooppaa.