Helen Winzell

Luottamus huolehtimisen sijaan

Kolmas päivä TeenStreetillä (TS) toteutettiin päähallissa tytöille ja pojille erikseen. Päivän teema oli HENGITÄ. Rachel selitti tytöille: "Hengittäminen tapahtuu sisäänpäin ja ulospäin. Jokainen henkäys on Jumalan lahja ja muistuttaa meitä Jumalan huolenpidosta. Me haluamme hengittää syvään ja luottaa Jumalaan. Me haluamme puhaltaa ulospäin kaikki huolemme ja ottaa tilalle luottamuksen.

Hän antoi esimerkin Mariasta, Jeesuksen äidistä. Kun enkeli ilmestyi Marialle kertoen, että tämä synnyttäisi Jumalan Pojan, hän valitsi luottamuksen huolehtimisen sijasta. Maria tiesi, että Jumala oli tehnyt ennenkin suuria asioita.

"Me kannamme usein jotain todella painavaa mukanamme, mutta Jumala kutsuu meidät valtaistuimen eteen ja kehottaa meitä vaihtamaan sen johonkin kevyempään", Rachel kertoi. "Kun luovutamme tarpeemme Hänelle, luottamuksemme Jumalaan kasvaa, kun huomaamme, kuinka hän pitää meistä huolen.

"Jumala on luottamuksemme arvoinen. Hän haluaa, että tuomme kaikki murheemme Hänelle. Voimme toki kantaa omat taakkamme, mutta Jumala sanoo: Minä rakastan sinua. Luota minuun. Minä haluan kantaa ne sinun puolestasi."

Tunne, edusta ja luota Jumalaan

Poikien tilaisuudessa opetus keskittyi siihen, millaista on olla Jumalan mies. Opetuksessa viitattiin Vanhan Testamentin Danieliin sekä Uuden Testamentin Johannes Kastajaan. Nämä miehet tunsivat Jumalan ja halusivat edustaa Häntä ja luottaa Häneen.

Johannes Kastajan sanoin, ollaksemme Jumalan miehiä, hänen on tultava suuremmaksi ja minun pienemmäksi, Ronald selitti. Hän jatkoi: "Kuu näyttää suurimmalta silloin, kun se on horisontissa. Se johtuu siitä, että voimme verrata sitä puihin ja taloihin. Samalla tavalla me ymmärrämme kuinka suuri Jumala on, kun vertaamme itseämme Häneen. 

Jumalan miehenä oleminen tarkoittaa, että antaa Jumalan olla Jumala ja luotamme Häneen täysin. Se tarkoittaa myös sen hyväksymistä, että me olemme pieniä Jumalan rinnalla. Hän suojelee ja johdattaa sinua olemaan se mies minkä Jumala on tarkoittanut. Verratessamme itseämme Jumalaan Hän saa sen paikan, mikä Hänelle kuuluu.

Miltä se sitten näyttää, että annamme Jumalan tulla suuremmaksi? Rich selitti pojille, kuinka heidän tulee luottaa Jumalaan kaikissa elämän asioissa. "Valitse YKSI asia, jossa sinun tulisi luottaa Jumalaan. Mieti sitä.  AJATUKSESTA tulee TEKO. Kun alamme luottaa Jumalaan, siitä tulee TAPA. Ryhdyt tekemään sitä automaattisesti. Tavasta tulee osa LUONNETTA, josta taas muodostuu osa TULEVAISUUTTASI."

Jumalaan luottamisen haaste

NET-ryhmien ja Suuren seikkailun aikana nuoret keskustelivat siitä, mikä tekee Jumalaan luottamisesta vaikeaa. Ruotsalaisten Johannan (17) ja Jossanin (16) – molemmat kolmatta kertaa TS:llä – mielestä Jumalan tuntemista hankaloittavat kaikenlaiset asiat epävarmuudesta ja hämmennyksestä perheeseen, ystäviin ja kouluun.

Toisten uskovien seura auttaa, ja TS on erityisen rohkaiseva. "Kaikki ympärillä olijat uskovat samoin; he ymmärtävät, millaisia asioita pohdit; he ovat saman ikäisiä; NET-ryhmäläisten kanssa ystävystyy ja löytyy yhteys toisiin ihmisiin", Johanna ja Jossan ovat huomanneet.

Hollantilaisten Bramin (17) – kolmas TS – ja Christiaanin (15) – toinen TS – mukaan pettymykset ja epäselvät vastaukset tekevät Jumalaan luottamisesta vaikeaa. "Jumalaan uskominen on vaikeaa, koska se tuntuu niin kaukaiselta... On ollut vaikea löytää usko nyt TS:llä", Bram toteaa.

Molemmat ovat kuitenkin sitä mieltä, että he ovat voineet auttaa toisiaan luottamaan Jumalaan enemmän NET-ryhmän avointen keskustelujen kautta. Jos toiset nuoret ovat kokeneet vastaavanlaisia pettymyksiä, he voivat kertoa, mitä ovat tehneet vastaavassa tilanteessa. "Ehkä kuulen sen, mikä minun täytyikin kuulla, tai voin kysyä heiltä 'Miten toimit tässä tilanteessa?'", Bram sanoo.

Italialaiselle Emilylle (14) – ensimmäistä kertaa TS:llä – vaikeinta on se, ettei "ole oikeaa ihmistä, jota voi koskettaa". Saksalainen Kristin (14) – toista kertaa TS:llä – vaikeinta on odottaa, että Jumala vastaa.

Molemmat kertovat, että keskusteleminen Jeesuksesta ystävien (tai vieraiden) kanssa on yksi asia, jolla voi rohkaista toinen toistaan luottamaan Jumalaan.

TS tuo tuhansia nuoria Jeesuksen seuraajia yhteen. "Täällä on niin paljon ihmisiä", Kristin sanoo. "Tiedän, etten ole yksin."

"Jokainen kerta, kun tutkimme Raamattua, vahvistaa suhdettani Jeesukseen", Emily sanoo.