Hannah Rueber

Viides päivä TeensStreetillä (TS) alkoi vakavalla aiheella: kiusaukset. Rachel totesi, että aiheesta voi olla vaikea puhua – varsinkin, kun päivän teemana oli ’sisu’. ”Elämä on kuin kilpajuoksu, jonka varrella tulee vastaan esteitä ja haasteita. ’Sisulla’ tarkoitamme kärsivällisyyttä ja kestävyyttä, jotta jaksamme jatkaa juoksuamme. Se on valinta jatkaa matkaa silloinkin, kun se on vaikeaa."

Rich rohkaisi osallistujia kulkemaan päättäväisesti eteenpäin. ”Elä kristittynä aivan kuin juoksisit kilpajuoksua. Kyseessä on ennemminkin maraton kuin pikajuoksu, jonka aikana haluamme muuttua Kristuksen kaltaisiksi. Mutta muistakaa: meillä on vihollinen, joka näkee meidän elävän Jeesukselle ja hän asettaa ansoja, häiriötekijöitä tai esteitä tiellemme.”

Sielunvihollinen  ei välttämättä pysty pysäyttämään meitä uskovia, mutta hän kykenee hidastamaan vauhtiamme. Hän käyttää asioita, jotka näyttävät ulkoapäin hyvältä ja näin houkuttelee meidät tekemään huonoja valintoja. Nämä vihollisen houkutukset saavat katseemme harhailemaan pois Kristuksesta.

”Asiasta tulee ongelma vasta sitten, kun irrotamme katseemme Jeesuksesta. Joskus me kompastumme niihin ansoihin”, Rich sanoi. ”Mutta meidän täytyy muistaa, että tämä on vihollisen työtä, ei Jumalan! Vaikka kompuroimme, on olemassa tie vapauteen.” 

Ron varoitti nuoria siitä, kuinka joskus kiusauksiin jouduttuaan on vaikea nähdä selkeästi. "Kaikki voi ulkoapäin näyttää samalta, jopa upealta. Ulkoapäin asia näyttää mahtavalta ja haluat sen, mutta sisältä se on kuolettava." 

1. Mooseksen kirjan 39. luvusta luemme, kuinka Potifarin vaimo houkutteli Joosefia jatkuvasti makaamaan kanssaan. Lopulta Joosef pakeni. "Mutta vaikka hän vastusti ja pakeni”, Ron sanoi, ”asiat eivät päättyneet hyvin. Hänet heitettiin vankilaan. Siitä huolimatta Jumala oli hänen kanssaan ja vuosia myöhemmin asiat kääntyivät parhain päin.”

Rich antoi esimerkin loukusta. Loukun sisälle oli laitettu keksejä, jotka ovat hänelle itselleen heikko kohta. Kun hän ryömi sisään hakemaan keksipakettia, häkki meni kiinni ja Rich oli loukussa. Hyvännäköinen houkutus olikin johdattanut hänet ansaan. Hän oli jumissa siihen saakka, kunnes joku tuli päästämään hänet ulos.

Rachel vuorostaan rohkaisi sanomalla seuraavasti: ” Vaikka annamme joskus  kiusaukselle periksi, meidän ei tarvitse jäädä loukkuun. Voimme valita vapauden tien.”

”Se, että kohtaa houkutuksia, ei ole väärin”, Rich jakoi. ”Synti tulee elämäämme, kun me lankeamme. Voimme taistella tai paeta, mutta jos lankeamme, on olemassa vapauden tie.”

1. Joh 1:9 kerrotaan: ”Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskaus, antaa meille synnit anteeksi ja pudistaa meidät kaikesta vääryydestä.”

”Jos kompastumme”, Rachel sanoi, ”meidän tulee myöntää omat virheemme Jumalalle. Hän on uskollinen ja hän armahtaa meitä. Hän haluaa, että nousemme jaloillemme ja jatkamme kilpajuoksuamme."

 Kiusausten kohtaaminen nuoren näkökulmasta

Esimerkki loukusta, jonne Rich oli joutunut, puhutteli nuoria. ”Rich häkin sisällä auttoi minua ymmärtämään, mitä vihollinen tekee”, kertoi Levi (14, Itävalta).

”Pidin siitä, kuinka Rich pääsi ulos häkistä ilman, että hän itse teki mitään", Harald sanoi (17, Norja). "Se pisti minut ajattelemaan, kuinka meidän ei tarvitse siirtää omia 'häkkejämme' yksin, vaan voimme pyytää apua Jumalalta."

 Feie (14, Belgia) arvostaa sitä, että TS:llä on mahdollisuus puhua vaikeista asioista. ”Voimme puhua avoimesti kaikesta välittämättä siitä, mitä muut ajattelevat. On ihanaa jakaa toisten kanssa sitä, mikä on sydämellä."

Nuorten oli helppo listata houkutuksia, joita he kohtaavat säännöllisesti. ”Erityisesti koulussa, joka on hyvin maallistunut, kohtaan  painostusta kokeilla huumeita, alkoholia, tai olla mukana sosiaalisessa mediassa ja noudattaa muita sanattomia sosiaalisia normeja”, kertoi Jana (17, amerikankorealainen).

Aamuopetuksen ja NET-ryhmäkeskustelujen jälkeen nuoret listasivat tapoja, joilla voi vastustaa houkutuksia, kun niitä tulee eteen. ”Meidän tulisi rukoilla lakkaamatta, että Jumala auttaa meitä kiusausten läpi”, sanoi Esther (15 amerikankorealainen).

”Ongelmia aiheuttavan asian voi myös poistaa”, ehdotti Harald.

Sekä Sindre (16, Norja) että Patricija (14, Belgia) totesivat, että ystävien kanssa keskusteleminen auttaa. Heille voi olla tilivelvollinen ja saada neuvoja. ”On paljon helpompi välttää joutumasta kiusaukseen, kun on kertonut ongelmistaan avoimesti ystävälle”, Sindre selitti.