Pitkä matka TeenStreetille

Karoliina Gröhn

Moni matkustaa TeenStreetille kaukaa, mutta harvat valitsevat niin radikaalisti pidemmän reitin kuin Harjun perhe Suomesta. He ajoivat yhdentoista maan halki matkallaan Suomesta Offenburgiin.

Harjut (lukuun ottamatta vanhinta poikaa, Laria) lähtivät 7-paikkaisella henkilöautollaan Tallinnan lautalla Suomesta heinäkuun 7. päivänä. Tallinnaan saavuttuaan he ajoivat Viron, Latvian ja Liettuan halki Puolaan, missä he viettivät ensimmäisen yönsä. Puolasta matka jatkui Ukrainaan, Moldovaan ja Romaniaan, missä Harjut viettivät yhden yön kussakin maassa. Karttaa katsomalla selviää nopeasti, etteivät nämä maat ole hyvällä tahdollakaan reitillä, kun matkan päämäärä on Saksassa. On pakko kysyä: ”Miksi?”

”Ne on uusia maita meille, niin käytiin ajamassa”, Netta (15) sanoo.

”Onhan ne mielenkiintoisia maita”, perheen isä, Mika-Petri, lisää. ”Itä-Eurooppa on erilainen, ja siellä on hieno luonto.”

”Me oltiin haaveiltu Ukrainaan menosta pitkään, koska meillä oli ollut toiveena lähteä sinne lapsityöhön ennen kuin siellä syttyi sota”, Marita-äiti kertoo.

Romaniasta Harjut jatkoivat matkaansa Unkariin, missä vanhin lapsista, Lari, liittyi matkaseurueeseen kahden Ruotsissa vietetyn viikon jälkeen. Kun koko perhe oli taas kasassa, oli aika pysähtyä hetkeksi loman viettoon. Harjut viettivätkin reilun viikon tuttavansa asunnolla Unkarissa. Mutta jottei kukaan pääsisi sanomaan, että he viihtyvät liikaa paikallaan, perhe teki päiväretken Kroatiaan ja Serbiaan. 

”Olimme hyvin lähellä rajaa, joten oli helppoa käydä rastittamassa pari uutta maata listalta”, Mika-Petri toteaa. 

Unkarista perhe matkusti Itävallan halki Saksaan ja vihdoin perille TeenStreetille. Matkamittarin mukaan he olivat ajaneet noin 4 000 kilometriä.

Harjujen matka TeenStreetille oli ainutlaatuinen, mutta ei ainoa laatuaan. He ovat tehneet samanlaisen matkan joka kesä viimeisen neljän vuoden ajan, aina matkalla TeenStreetille.

”Meillä on joku uusi idea joka vuosi ja sitten mennään sen mukaan”, Mika-Petri sanoo. ”Kaksi vuotta sitten me vaihdettiin asuntoja espanjalaisen perheen kanssa ja vietettiin reilu viikko Espanjassa ennen TeenStreetille tuloa.”

Millainen vaikutus automatkoilla on perheeseen?

”Mun mielestä ne yhdistää”, Marita sanoo. ”Kotona elämä on sitä, että me ollaan töissä päivät ja sitten on harrastukset. Aamuisin kohdataan, jos kohdataan ja iltaisin tarkistetaan, että kaikki ovat tulleet kotiin. Nyt pannaan kaikki istumaan samaan autoon kuukaudeksi ja ollaan yhdessä. Se on ihan älyttömän kivaa, kun lapset höpöttää takapenkillä kuin papupadat ja sanovat, että laittakaa musiikki pois, nyt jutellaan. Internettiä ei ole ja kun mobiilidata on käytetty loppuun niin sitten vaan jutellaan.”

Marita ja Mika-Petri Harju toimivat TeenStreetin lapsityön koordinaattoreina ja vastaavat siten leirin kaikista lastenohjelmista. Ennen TeenStreetiä he olivat mukana Love for Kids -järjestön työssä ja työskentelivät lasten kesäleireillä Venäjällä kahdenkymmenen vuoden ajan. TeenStreetillä on tänä vuonna mukana 116 alle 13-vuotiasta lasta.