TeenStreetin innostamana (osa 1)

Helen Winzell

Nuorten opetuslapseuttamisesta

Tiesitkö, että suurin yksittäinen TeenStreetille (TS) tuleva ryhmä tulee ruotsalaisesta seurakunnasta? Tämä on tarina siitä, kuinka TS innosti seurakuntaa kehittämään omaa nuorisotyötään. Artikkelissa on kaksi osaa, tämä on osa yksi.

Linköpingissä sijaitsevan seurakunnan (Ryttargårdskyrkan) nuorisotyön johtajat ovat viimeisen 13 vuoden aikana kehittäneet toimivan tavan auttaa nuoria kasvamaan opetuslapsina. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Ackie ja Ian Lowry palasivat Ruotsiin Beirutista vuonna 2007. Vuosia lähetystyössä ollut pariskunta huomasi pian, ettei paikallisseurakunnassa käynyt juurikaan nuoria. Seurakunnan lastenohjelma oli mainio, mutta nuoria varten oli tarvetta kehittää jotain uutta.

Lowryt saivat selville, että Saksassa järjestettiin TeenStreet-nimistä kansainvälistä leiriä. Ackie osallistui TS:n leirin jälkeiseen ”reunion”-tapahtumaan kahden nuoren kanssa ja päätti viedä ryhmän nuoria seuraavan kesän leirille. Sekä Ackie että mukana olleet 24 nuorta pitivät leiristä kovasti; opetus keskittyi Jeesukseen ja he saivat kokea, kuinka Jeesus uskoo nuoriin ja haluaa varustaa heitä.

Kotiin palatessa yksi nuorista koki rukouksessa, että seuraavana vuonna leirille lähtisi 50 ihmistä. Muutamaa viikkoa ennen seuraavan kesän leiriä nuoret kerääntyivät johtajineen seurakunnan eteen siunattaviksi. Heitä oli 49. ”Tiesimme, että meitä pitäisi olla 50”, Ackie sanoo, ”ja kun puolestamme yhä rukoiltiin, eräs mies nousi ylös penkistä. Hän oli päättänyt lähteä mukaamme! Tapahtuma näytti nuorille, kuinka uskollinen Jumala on. Hän kuulee rukouksemme. Aivan kuin Jumala olisi sanonut: ’Katsokaa! Olen kanssanne.’”

TS on auttanut seurakuntaa rakentamaan nuortenohjelmansa niin, että se varustaa nuoria olemaan aitoja Jeesuksen seuraajia. Johtajuus ja lähetystyö ovat nuorisotyön tärkeimmät teemat. Työssä on muutamia keskeisiä periaatteita: pienryhmät, käytännön läheiset aktiot ja systemaattinen johtajuuskoulutus.

”Kun palasimme TS:ltä, nuorilla oli positiivinen kokemus [leirillä järjestetystä] aktiosta ja he halusivat palvella ihmisiä.” Aktiot ovat olleet siitä lähtien luonnollinen osa nuorisotyötä.

”Tavoitteemme on päästää seurakunnan nuoret tekemään käytännönläheistä palvelutyötä kaupungissamme viiden viikon välein. Joskus kävelemme tietyn alueen läpi ja rukoilemme siellä asuvien ihmisten puolesta. Joskus tarjoamme ihmisille kahvia kaupungilla tai rukoilemme heidän puolestaan tai jaamme ruusuja”, Ackie kertoo. Lisäksi he tukevat seurakunnanistutustyötä alueilla, joilla asuu paljon maahanmuuttajia.

Seurakunnassa valitaan joka vuosi ryhmä nuoria, jotka koulutetaan järjestämään matka TS:lle yhdessä yhden M&M:n ja Ackien miehen Ianin kanssa. Ian on yksi Ruotsin kotitoimiston edustajista. Ryhmä järjestää myyjäisiä seurakunnassa, myy hampurilaisia ja vohveleita sekä tekee apurahahakemuksia, jotta raha ei olisi este lähteä leirille. Seurakunnan lähetystoimikunta tukee työtä sekä taloudellisesti että rukouksin.

”TS:n koutsina toimiminen on parasta mahdollista johtajuuskoulutusta”, Ackie huomauttaa. ”Asut viikon verran nuorten kanssa ihan niin kuin Jeesuskin asui opetuslastensa kanssa.”

Mitä työkaluja oma seurakuntasi tarjoaa? Mitä voisit oppia TeenStreetiltä? Kuinka nuoria voi opettaa kasvamaan Jeesuksen opetuslapsina ja johtajina, joilla on konkreettinen vaikutus maailmaan?

”Ole luova!” Ackie kehottaa hymyillen. ”Anna heidän laittaa TS:llä opittu käytäntöön. Tee niin kuin opetat.” Hän painottaa tiimityöskentelyn tärkeyttä, sillä yksi ihminen voi erehtyä. ”Rohkaiskaa toisianne! Mutta jonkun täytyy [olla johtaja ja] viedä näkyä eteenpäin.”