Viikko pähkinänkuoressa

Hannah Rueber

Vuoden 2019 TeenStreet Offenburgissa oli huikean suuren joukon yhteinen juttu – mukana oli 3 604 ihmistä, joista 2 020 oli leirin osallistujia. Paikalla oli 47 kansallisuuden edustajaa; rekisteröityjä maita oli 22. Päähallin tilaisuudet tulkattiin 16 eri kielelle: lavalla saksaksi ja loput 15 tulkattiin kulisseissa kuulokkeisiin.

Pääpuhujat Rich, Ron, Rachel ja Cecil johdattivat osallistujat päivittäin Sananlaskuista löytyviin aarteisiin. Sananlaskujen kirjan kohdasta 3:5–6 puhuttiin pohtien sitä, miten sitä voi soveltaa omaan elämään. Päälavan sivulla oli kodikkaasti sisustettu ”Inspired Café”, jossa pääpuhujat haastattelivat ihmisiä, joilla oli mielenkiintoisia elämäntarinoita kerrottavanaan.

Esimerkiksi seuraavanlaisia asioita nuorille jäi mieleen:

Päivä 1, Viisaus – jumalallinen vs. inhimillinen

”Ei tarvitse välttämättä olla vanha ollakseen viisas. Viisaudessa on kyse yksinkertaisesti siitä, että tuntee Jumalan sanaa ja seuraa sitä.” - Lois (17, Belgia)

”Opin esimerkiksi sen, että viisaudessa on kyse myös siitä, että soveltaa tietämäänsä päivittäisessä elämässä ja pitää Jumalan kaiken aikaa mielessä. Sen aion muistaa.” - Thyisha (17, Belgia)

Päivä 2, Luottamus –  tietoisuus siitä, että Jumala rakastaa meitä

”Opin, että luottamisen perustana on rakkaus. Jotta voisi luottaa johonkuhun, tarvitsee myös rakkautta. En ollut aiemmin ajatellut tätä puolta asiasta. Ajattelin aina, että ihmisten pitää todistaa minulle, että he ovat luottamuksen arvoisia, mutta kyse ei olekaan siitä. On kyse rakkaudesta.” - Møyfrid (17, Ruotsi)

Päivä 3, Vaikutus – sydämen vartioiminen (erilliset tilaisuudet pojille ja tytöille)

”Se oli rohkaiseva sanoma nuorille naisille. Jeesus ei tuominnut sitä naista kaivolla. Hän vain kertoi tosiasiat ja auttoi naista sitä kohti, kuka hän todella oli.” - Melissa (18, Suomi)

”Rich kertoi meille, että meidän pitää vartioida sydäntämme, koska se on elämämme lähde. Jos menettää sydämensä, on hankalaa tulla takaisin henkiin.” - Jan (15, Alankomaat)

 Päivä 4, Mukana –  meidät on lähetetty saamaan aikaan muutosta

”Minun pitäisi tutustua aktiomahdollisuuksiin paremmin. Tunnen ihmisiä, jotka tekevät työtä kodittomien parissa, joten ehkä voisin auttaa heitä. Toistaiseksi voi olla hankalaa mennä aktioon, koska en ole täysi-ikäinen, mutta ehdottomasti haluan tehdä aktiomatkan.” – Victoria (16, Irlanti)

”[TeenStreetin aikana tehty lyhyt] aktio oli tosi hauska. Joskus oli hankalaa, koska ihmiset olivat yllättyneitä ja meidän piti selittää, miksi haluamme antaa heille kukkia. Jotkut menivät pois ja sivuuttivat meidät, koska luulivat, että ruusuista olisi pitänyt maksaa jotain. Mutta tapasimme tytön, joka oli onnellinen kukista.” - Sophie (13, Saksa)

Päivä 5, Voima – sanoillamme on merkitystä

”Meidän tulee olla varovaisia eikä aliarvioida sanojen voimaa, sillä sanat voivat paitsi tuoda iloa ja rauhaa ja rohkaisua, myös satuttaa. Tämä asia vaikutti minuun eniten tänä aamuna.” - Ismini (16, Kreikka)

”En jaksaisi ilman myönteistä sanojen voimaa. Rukoileminen perheen kanssa on minulle tärkeää, koska rukoillessa tuntuu siltä, että Jumalan voima ympäröi minua. Saan siitä voimaa.” - Angelina (17, Kreikka)

Päivä 6, Keskity – keskittyminen Jumalan perspektiiviin

”Raamattu auttaa minua keskittymään olennaiseen. Opiskelen Raamattua lukusuunnitelmien avulla. Eniten minua on täällä inspiroinut se, kun muut ovat kertoneet pienryhmässä elämästään.” - Yanniki (17, Saksa)

Keskusteluja, liikettä ja taidetta

Pienryhmähetkissä pystyttiin käymään läpi päähallissa kuultuja asioita. TeenStreetillä varattiin aikaa sille, että nuoret saivat itsekseen pohtia sitä, miten soveltaa kuultua omaan elämäänsä. Nuoria rohkaistiin puhumaan Jumalalle, lukemaan lisäkohtia Raamatusta ja miettimään, mitä he voivat viedä opitusta mukanaan arkeen kotimaassa. Nuoret keskustelivat ajatuksistaan ryhmissä ja pystyivät siten oppimaan myös toisten kokemuksista.

Keskellä viikkoa järjestettiin vuosittainen RAG-juoksutapahtuma, jonka avulla kerättiin rahaa pakolaisille Kreikassa, Italiassa ja Serbiassa. Sää oli mukavasti hieman viileämpi kuin edellisinä vuosina. Yli 1 200 juoksijaa ja kävelijää, joita yhdisti sama tavoite, etenivät kierros kierrokselta kahden tunnin ajan. RAG tuotti jopa 85 453 euroa!

Taiteelle omistettu alue, Art Zone, veti puoleensa monia nuoria, jotka halusivat ylistää luovin tavoin. Art Zonella pystyi kirjoittamaan seinille sanoja tai piirtämään kuvia. Art Zone -toimintaa johti Saskia, joka myös kertoi oman tarinansa erään aamun Inspired Café -osiossa.

Mistä TeenStreetissä on pohjimmiltaan kyse?

Toiveena on, että uskomaton Jumalamme on voinut inspiroida jokaista tämän viikon aikana. TeenStreetin on tarkoitus olla turvallinen ympäristö, jossa nuorten suhde Jumalaan voi vahvistua toiminnan, puheiden ja keskustelujen kautta, tai jossa nuoret voivat ottaa Jeesuksen vastaan, jos eivät ole häntä aiemmin tunteneet. TeenStreet on erilainen jokaiselle osalistujalle. Jokainen vie mukanaan erilaisia muistoja ja oppii erilaisia asioita – mutta yleensä kaikilla Jumalan tunteminen on syventynyt.

”On ollut hienoa nähdä, etten ole yksin uskoni kanssa. On muita nuoria kristittyjä, joiden kanssa voin jakaa uskon. On siistiä, että vaikka tulemme niin monista eri maista, olemme täällä samasta syystä. Emme ole uskossamme yksin.” - Jenny (16, Suomi)

”Meillä on ollut todella hyviä keskusteluja pienryhmässä siitä, miten sanoilla on todella merkitystä. Kerroimme myös monista oman elämän tilanteista. Minua on inspiroinut myös se, miten ihmisiä on tullut niin monesta maasta, ja olen voinut puhua avoimesti kaikkien kanssa. Suomessa ollaan hiljaisempia. On ollut hienoa huomata, miten kulttuureissa on erilaisia piirteitä.” - Johanna (16, Suomi)

Lyhykäisyydessään TeenStreet on viikon mittainen leiri, joka rohkaisee nuoria eri puolilta maailmaa. TeenStreet on eräänlainen kansainvälinen, kristillinen konferenssi nuorille. Teemme työtä seurakuntien kanssa, jotta nuoret, erityisesti kristityt nuoret, voisivat innostua ja varustautua siihen, että heillä on ystävyyssuhde Jeesuksen kanssa ja että he voivat heijastaa Jeesusta omissa ympyröissään. Haluamme kulkea nuorten rinnalla.

Aika meni todella nopeasti, ja TeenStreet 2019 tuntui loppuvan aivan liian pian. Odotamme innolla seuraavaa vuotta, kun kokoonnumme jälleen ylistämään Jumalaa, joka meitä inspiroi! Muista, että Jumala on aina kanssasi.

"You called my name, then I ran out of that grave out of the darkness into Your glorious day.
You called my name and I ran out of that grave out of the darkness into Your glorious day!"

 "Kutsuit nimeäni ja juoksin ulos haudasta, ulos pimeydestä, sinun kirkkaaseen päivääsi!" 

- Passionin laulu Glorious Day