OMNIvision: het podium voor God opzetten

Twee dagen voordat de tieners in Offenburg aankwamen, verzamelden 25 mensen zich rondom het hoofdpodium, schoven het opzij om alles op te zetten om het enorme podium vervolgens terug op zijn plek te zetten voor TeenStreet (TS) 2015. Deel van deze ‘duwers’ was het TS programmateam, de licht- en geluidexperts en de gehele OMNIvision crew – het media team van OM International die specialiseert in live evenementen en het produceren van video’s.
OMNIvision is het meerendeel van het jaar bezig met rondreizen in kleine groepjes over de hele wereld, terwijl ze verschillende OM ministeries filmen en evenementen voor OM en andere Christelijke organisaties te produceren. TS, OMNIvision’s grootste jaarlijkse evenement, brengt het grote team echter samen voor bijna twee volle weken.
Volgens Jay, producer en coördinator van de fotografie, is het motto van OMNIvision Psalm 96:3, “Betuig van zijn glorie onder de naties, zijn geweldige werken onder de mensen!” Op TS vertelt OMNIvision niet direct aan de tieners wat God overal op de wereld doet, maar teamleden werken achter de schermen om een omgeving te creëren waar aanwezigen eenvoudig kunnen begrijpen wat er op het podium aan de hand is.
Het beheren van de videoschermen maakt deze connectie mogelijk. Omdat TS plaatsvindt in een gigantische locatie, kan het zijn dat diensten in de Main Hall niet meegekregen worden door tieners die verder achterin zitten in deze holle ruimte. “Het lijkt alsof mensen echt beter mee kunnen doen met diensten en preken, de videos en gebeurtenissen wanneer ze iemand van dichtbij zien,” zegt Katie, producent en schrijver. “Op een scherm kan men gezichtsuitdrukkingen zien, ze zien de emoties achter een verhaal dat wordt verteld,” wat, vervolgt ze, de boodschap krachtiger en persoonlijker maakt. “We leggen letterlijk de basis voor wat God gaat doen.”
Ant, productie manager en eindeditor, legde uit dat de rol van OMNIvision op TS “erg technisch is, in contrast met wat we vaak doen” (wat op zich al erg technisch is). Het opzetten van alles is ingewikkelder, de dagen zijn langer en de diensten zijn intenser. “Wanneer je iets op een scherm ziet, komt het waarschijnlijk van ons,” merkte Ant op. En het regisseren gebeurt achter de schermen, in een doolhof van schermen die beelden en perspectieven, veel ingewikkelder dan de beelden die getoond worden. “De regisseur moet in het heden leven, maar ook tien seconden in de toekomst kunnen kijken,” zegt Jay. Elk beetje concentratie telt.
Tussen sessies door weet OMNIvision ook hoe lol te hebben. Of het nou Bohemian Rhapsody zingen is in de vertalersruimte om het geluid te checken of door de houten slaapcabines achter de schermen een beetje mooier te maken, het team maakt er het beste van op TS. De conferentie is speciaal “omdat we kunnen reizen en samen kunnen zijn als een team,” zei Katie. Voor haar zijn er drie hoogtepunten: “gewoon samen leven, met mensen rondom OM in contact komen en deel van het leven van deze tieners zijn, ook al is het redelijk op de achtergrond.”
Het team is het erover eens dat succes betekent dat zij onzichtbaar moeten zijn. “Het is net als glas,” zegt Katie. “We willen doorzichtig zijn, zodat mensen Jezus door ons heen kunnen zien.”, of in het geval van TS “zodat mensen kunnen concentreren op de boodschap en de inhoud.”
Ook al wilt OMNIvision dat hun producties onzichtbaar zijn, zien ze TS nog steeds als een mooie kans om tieners te laten zien hoe media ook voor OM missies gebruikt kan worden. Lars, een student in techniek en kunst, had als eerst contact gelegd met OMNIvision wanneer hij naar TS kwam als tiener. Uiteindelijk werkte hij als kabeljongen, om te zorgen dat de cameraman niet struikelde over de lange kabels op de grond. Nu is het al het derde jaar dat hij terug is als OMNIvision vrijwilliger, en heeft hij ontdekt hoe hij TS kan dienen met zijn talent voor licht en camerawerk. OMNIvision is niet alleen een geweldige manier om iets terug te geven aan TS, het is ook een kans voor hem om samen te werken met de lange-termijn medewerkers. “Er is een oprechte connectie binnen het team. Ze werken samen, het is een hechte groep,” beschrijft hij.
Wat betekent het thema thuis voor OMNIvision? Het past bij het team. “Thuis is waar je familie is, dus we worden elkaars familie. Wanneer we ziek zijn, zorgen we voor elkaar. Wanneer we verdrietig zijn knuffelen we elkaar en bidden we voor elkaar. Wanneer we ons aan elkaar irriteren, gooien we spullen naar elkaar,” antwoordde Katie.
“Home is where the heart is” zegt Jay, niet bedoeld als cliché maar als waarheid. Omdat OMNIvision zoveel reist, is met het team en de groep van OM samen zijn ook een stukje thuis.
“Over de jaren heeft OMNIvision geprobeerd om een idee te koesteren dat het niet gewoon een baan is, het is niet gewoon iets wat je doet op OM missies… je bent deel van een familie, je bent deel van een hecht team.” Voegde Ant toe. “Ik heb me altijd thuis gevoeld sinds ik bij OMNIvision werk.”